Waarom wil je weten waar ze voor staan? Deze test is meer om te kijken of Bendji wel echt de zoon is van de opgegeven vader en moeder toch?
Misschien heb je hier iets aan..
In de genen van elk individu zitten loci welke repetitieve sequenties (C,T,A of G) bevat, variabel in lengte ( bv: 21 of 25 maal koppel CA ). Deze worden ook microsatellieten genaamd en worden onverbreekbaar doorgegeven, generatie op generatie.
Wetend dat elke Locus uit 2 allelen bestaat (een op elke luttel stukje DNA) en indien de Mendelisme genetica wet gerespecteerd blijft, zijn de 2 allelen voor de helft afkomstig van enerzijds de moeder en anderzijds de vader.
De controle van de antecedenten bestaat er in de profielen van het individu te vergelijken met diegene van de ouders. ( zie figuur 1) .
Om er voor te zorgen dat het systeem van genetische identificatie van dieren ook effectief is bij internationale vergelijkingen en tussen laboratoria onderling, is het nodig de gezochte locus te standaardiseren per diersoort. Deze taak werd toevertrouwd aan ISAG welke de principale internationale laboratoria groepeert welke actief zijn op dit domein.
Dankzij vergelijkende testen tussen laboratoria, raad de ISAG het gebruik van een specifiek aantal microsatelite loci aan, welke best geschikt zijn voor analyse en dit met een hoge graad van betrouwbaarheid om gegevens van een dier te oordelen.
In het geval van de hond zijn er 18 microsatelite loci welke momenteel aanbevolen zijn, maar niets weerhoud er het ISAG van om ook andere loci te onderzoeken welke eigen zijn aan de hond. Hoe meer gecontroleerde loci, hoe groter de zekerheid.
De kost van dit onderzoek beperkt echter het aantal onderzochte allelen.
De wijze van voorbrengen van de resultaten van een DNA analyse kan verschillen tussen laboratoria, waar sommigen een cijfer code verkiezen gaan anderen een letter code geven.
Dit zorgt voor verwarring en maakt een vergelijk (en dus ook controle) van DNA gegevens tussen dieren soms onmogelijk.
Op dit moment en op Internationaal niveau , vraagt het ISAG om cijfer combinaties te gebruiken. Voor die rede wordt aan alle laboratoria gevraag om cijfer code te kiezen in hun DNA rapport.
Het is evident dat vele, meestal uit gewoonte maar ook leesgemak, een letter code verkiezen. Spijtig genoeg blijft dit eigen aan laboratoria en bestaat de mogelijkheid om de codes om te zetten niet steeds. Daarom zal de KMSH in deze gevallen zowel de letter als cijfer combinatie vermelden op het verslag.